MCM – högvolym­produktion med stora 4- och 5-axliga fleroperations­maskiner

MCM – högvolym­produktion med stora 4- och 5-axliga fleroperations­maskiner

fleroperationsmaskin MCM

Dankab Verktygsmaskiner AB och Machining Centers Manufacturing är agenturer i Sverige för italienska MCM som bland annat tillverkar

Machining Centers Manufacturing – och vi har det italienska MCM som redan tidigt 70-tal började att tillverka fleroperationsmaskiner. Under 90-talet blev fokus alltmer på högvolymproduktion och utvecklingen av maskinerna kompletterades med olika FMS-lösningar. Bland MCM;s stora kunder återfinner vi flera tungviktare inom flygindustrin, såsom Safran Aircraft och Airbus. MCM ingår i den italienska företagsgruppen RIFA som, förutom MCM, äger COLGAR bending machines och COLGAR Engineering.

På EMO träffar Aktuell Produktion representanter från svenska Dankab, som sedan nyligen är återförsäljare av MCM i Sverige, och vi kikar närmare på en ny version av maskinkonceptet Clock EVO

Ständig utveckling av maskinkonceptet Clock

De första versionerna av maskinconceptet Clock såg dagens ljus redan under 90-talet och sedan dess har funktionalitet och prestanda utvecklats kontinuerligt.

Sortimentet av MCM fleroperationsmaskiner består av tre modeller: Clock EVO 800, Clock EVO 1000 och Clock EVO 1200.

I dag är hela modellprogrammet moderniserat och den nya versionen av Clock EVO 1200-modellen, visades på EMO – i en konfiguration med en 4-axlig instegsversion och ett multipallettsystem.

Moderniseringen av modellprogrammet har i huvudsak omfattat;

Maskinens layout och designats om så att ytbehovet för Clock har minskat med cirka 25 %, jämfört med tidigare. Förbättringar har också gjorts för att minska maskinernas miljöpåverkan på tre olika fronter: användning, produktion och underhåll. Till exempel har smörjoljeförbrukningen minskat avsevärt, köldmediets rör har förkortats med 10% och elkablarna med 25%. Användningen av mindre material minskar inte bara kostnaderna, utan förenklar också underhållet.

MCM-maskiner har använt drivsystem med regenerering under lång tid. Alla servomotorer och pumpar uppfyller de senaste IEC-standarderna, vilket säkerställer minskad förbrukning och en mer än fördubblad livslängd.

Förnyelsen av Clock EVO-sortimentet gäller också prestanda: 35% ökning av axel-acceleration, 30% kortare verktygsväxlings-tider, 25% kortare pallbytestider, samt större lastkapacitet för arbetsstycken.

Förnyelsen av Clock EVO-programmet har också utformats i syfte att tillgodose behoven hos andra marknader än aerospace, till exempel tillverkare av kompressorer och växellådor. Förnyelsen av sortiment visar det fokus på FoU som alltid har varit utmärkande för det Piacenza-baserade företaget.

Clock 1200 EVO finns i 4- och 5-axliga lösningar med slag om 1200 * 1100 * 1000 mm (X,Y,Z), roterande B-axel med 60 varv/min, tiltbart bord som A-axel (+20 -120 grader), spindel med HSK, ISO eller CAPTO-kona – 8000 till 30 000 varv/min, och verktygsmagasin med 80 – 1000 platser.

Starka på FMS koncept

Med mångårig erfarenhet, från många installationer hos ”krävande” kunder så är MCM
en av dom stora spelarna inom FMS-lösningar.

Förutom det Clock EVO-sortimentet omfattar MCM-maskinerna även tank-, tank-G- och jet-five-familjer, alla utformade för att ge breda konfigurationsmöjligheter, främst när det gäller slag, layouter, tekniska funktioner, tillbehör och processkontrollenheter. Maskinerna finns i 4- och 5-axliga versioner och kan även konfigureras för flerprocessoperationer, såsom fräsning, svarvning, slipning, uppborrning etc. Bearbetningscentren är kärnan i de FMS-system som MCM fortsätter att utveckla.

Se vårat utbud

Vi har bara produkter av högsta kvalitet.

Varukorg